Debiteurenbeheer uitbesteden ja of nee?

Iedere onderneming heeft ze; wanbetalers die om verschillende redenen de rekening niet op tijd voldoen. Dit kan per ongeluk zijn, natuurlijk, maar soms is dit omdat de klant het geld niet heeft. Het is belangrijk zo snel mogelijk in te grijpen als iemand niet heeft betaald. Dit is immers geld waar jij al voor hebt gewerkt en waar je recht op hebt. Is het debiteurenbeheer in jouw onderneming goed geregeld, dan zal het percentage achterstallige betalingen minimaal zijn. Soms kan het echter zijn dat het aantal wanbetalers steeds groter wordt en dat je zelf of je team geen tijd heeft deze op de juiste manier opvolging te geven. Je kunt ervoor kiezen om je debiteurenbeheer uit te besteden, maar wat zijn hiervan de voor- en nadelen?

De voordelen

Debiteuren achterna zitten is geen makkelijke taak. Dit zijn klanten die met zorg benaderd moeten worden, omdat je niet weet waarom de betaling niet is voldaan. Natuurlijk wil je ook dat deze klanten eventueel later weer terugkomen. Een gespecialiseerd bedrijf weet precies hoe dit te doen en kunnen je klanten opvoeden in plaats van afstoten. Door uit te besteden kun je het geld krijgen waar je recht op hebt, kun je de klanten strategisch en structureel benaderen en krijg je niet te maken met ziekte uitval. Daarnaast worden de debiteuren vanuit jouw bedrijfsnaam benaderd.

De nadelen

Het nadeel is dat je natuurlijk moet betalen voor deze service, maar de vraag is of dit opweegt tegen het geld dat je nog tegoed hebt. Bij BMK Debiteurenbeheer (http://www.bmkdebiteurenbeheer.nl/) kun je voor een relatief klein bedrag per maand al een grote winst behalen. Een ander nadeel kan zijn dat je bang bent om vreemdelingen toe te laten in een vrij gevoelige afdeling van je bedrijf. Kies je echter een goede debiteurenbeheerder dan worden je zaken volledig confidentieel behandeld en heb je altijd inzicht in de voortgang. Zo kun je verder gaan met jouw eigen taken terwijl je er gerust op kunt zijn dat je financiƫn goed worden geregeld.