Beschuldigd van diefstal, wat nu?

Als je beschuldigd wordt van diefstal krijg je dit meestal via een dagvaarding te horen. Het is belangrijk dat je dan meteen contact legt met een strafrechtadvocaat die akkoord is om jouw zaak voor de rechter te verdedigen. Deze rechtszaak kan plaatsvinden voor de politierechter of voor de Meervoudige Kamer. Contact opnemen met een advocaat kan op strafrecht-advocaat.nl/diefstal-advocaat. Deze zal je juridisch en onafhankelijk steunen tijdens het hele proces.

 Wat is diefstal?

In artikel 310 van het Wetboek van Strafrecht wordt diefstal omschreven. Diefstal betreft een weggenomen goed dat van iemand anders is zonder de intentie om het terug te geven. Het goed is zonder toestemming van de eigenaar weggenomen en je hebt geen recht om dit goed te beheren. Voor verschillende soorten diefstal krijg je verschillende straffen. Zo zal een winkeldiefstal niet zo zwaar wegen als een beroving. Verder kan er sprake zijn van een inbraak, een fietsendiefstal of zakkenrollen. Hoe zwaarder de beroving hoe hoger de straf. Voor de zwaarste zaken kan je een straf van 4 jaar verwachten plus een boete.

In de rechtszaal

Kleine inbraakzaken worden behandeld voor de politierechter. Dit is een kleine opzet die wordt geleid door één rechter die meteen die dag een uitspraak zal doen. Als je voor de politierechter verschijnt kan hij je niet meer dan een jaar gevangenisstraf opleggen. Bij zwaardere en meer complexe zaken wordt de Meervoudige Kamer ingeschakeld. Hier verschijn je voor drie rechters die je binnen 14 dagen een uitkomst moeten geven.

Een diefstaladvocaat kan alle feiten bekijken en je zo objectief verdedigen tegenover de rechter. Hij zal je voorbereiden op de rechtszaak en adviseren naderhand over eventuele verder te nemen acties.