Als je beschuldigd bent van een misdrijf

Wanneer je een dagvaarding ontvangt, een oproep tot politieverhoor of je bent gearresteerd en wordt vastgehouden op het politiebureau, dan heb je een advocaat nodig. Een advocaat kan je bijstaan met juridisch advies en steun in een nare situatie. Aangezien iedereen die ergens van beschuldigd is recht heeft op een advocaat, krijg je deze aangewezen. Maar je mag ook zelf een advocaat aanwijzen en omdat de betaling vaan Pro Deo gedaan wordt, hoeft dit je niet een rib uit je lijf te kosten.

Wat is Pro Deo?

Veel mensen denken nog steeds dat een advocaat erg duur is, en dat is ook zo, in bepaalde gevallen. In Nederland mag iedereen gebruik maken van een advocaat en dit moet ook voor mensen met een lager inkomen mogelijk zijn. Daarom betaal je een advocaat vaak Pro Deo, wat betekent dat de kosten worden vastgesteld naar aanleiding van je financiƫle situatie. Je zal dus nooit een bedrag hoeven te betalen wat je je eigenlijk niet kan veroorloven.

Wat kan een advocaat voor je doen?

Je bent niet verplicht om een advocaat aan te nemen, maar aangezien de meeste mensen geen kennis hebben van juridische zaken, wordt dit wel ten zeerste aangeraden. Een advocaat kan je adviseren over de gang van zaken vanaf het moment dat je wordt beschuldigd totdat de zaak is afgehandeld. Hij of zij zal de straf bekijken en beslissen of dit terecht is of dat er misschien sprake is van een te zware strafoplegging. De advocaat is aanwezig tijdens politieverhoren en zal je beschermen als deze te veel druk op je leggen. Tijdens zittingen zal de advocaat jouw woordvoerder zijn en kan in emotionele situaties een objectieve houding kunnen blijven aannemen. De advocaat zal proberen om je vrij te laten spreken of in ieder geval zorg dragen dat je een zo laag mogelijke krijgt opgelegd.